top of page

Herman Parlevliet

1916-1944

Baarle-Nassau

Hermanus

Als marechaussee in mei 1940 uit Nederland vertrokken

Herman Parlevliet woonde in Berghem, waar de Parlevlietstraat naar hem genoemd is. Zijn vader was rijksveldwachter. Herman doorliep de 5-jarige HBS te Oss en voltooide zijn militaire dienst in 1937, bij het 2e Regiment Infanterie te Venlo. In 1938 tekende hij voor zes jaar bij de Koninklijke Marechaussee. De opleiding was in Apeldoorn, daarna werd hij geplaatst in Brabant, Asten en Putte. Ondertussen volgde hij een schriftelijke cursus: in 1939 behaalde hij het politiediploma.


In de meidagen van 1940 maakte Parlevliet deel uit van de 1e divisie Marechaussee die onder leiding van majoor De Beer Poortugael door Frankrijk trok en in juni 1940 in Engeland aankwam – voor een deel dezelfde route als die van Jo ter Taak en de politietroepen.


In 1941 meldde Parlevliet zich na een oproep voor het nieuw op te richten Parachutisten bataljon. Door middel van die oproep rekruteerde SOE kandidaten voor sabotagewerk in Nederland. Op 9 juni 1941 begon Parlevliet met zijn SOE-opleiding. Hij doorliep de eerste cursus op de Special Training School Brockhall samen met Jan Molenaar en Henk Sebes.


Volgens de beoordeling van zijn meerderen was hij fit, betrouwbaar, en toonde hij initiatief. Hij werkte hard en maakte vooruitgang, ondanks een schouderblessure die hij tijdens de training opliep.


In de nacht van 29 op 30 mei 1942 werd Parlevliet samen met Toon van Steen gedropt in de buurt van Steenwijk (Kallenkote) in het kader van ‘operatie Beetroot’. Hun opdracht was een nieuwe zeeroute voor agenten te verzinnen, sabotage van treinverkeer voor te bereiden en andere sabotage te plegen.


Ze kregen geen kans hun opdracht uit te voeren.


Begin maart 1942 waren SOE-agenten Huub Lauwers en Thijs Taconis gearresteerd. Dit was het begin van de volledige infiltratie door de Duitsers van SOE’s operaties in Nederland, die duurde tot 1944. Omdat SOE de komst van nieuwe agenten aankondigde over geïnfiltreerde communicatielijnen, vielen zij bij aankomst direct in Duitse handen.


Zo werden ook Parlevliet en Van Steen direct bij aankomst in Nederland door de Duitsers gearresteerd. Ze werden, zoals alle andere agenten, in Haaren geïnterneerd. Nadat enkele agenten uit Haaren waren ontsnapt, werden vrijwel alle anderen eerst naar de gevangenis in Assen, vervolgens in 1944 naar Rawicz getransporteerd. De meesten agenten werden begin september 1944 naar concentratiekamp Mauthausen overgebracht. Parlevliet is echter waarschijnlijk voor september geëxecuteerd in Gross-Rosen. Door de Oorlogsgravenstichting is als overlijdensdatum opgenomen 30 april 1944 te Rawicz.

26 oktober 2021

bottom of page