top of page

Barend Klooss

1913-1944

Rotterdam

Barend

Deel van operatie 'Leek' met Henk Sebes

Barend Klooss had in Rotterdam als kantoorbediende gewerkt. In 1936 was hij naar Saigon vertrokken waar hij werkte bij Diethelm & Co, in ‘shipping and insurance’. Hij er werkte daarna op het Nederlands consulaat, maar liet Saigon achter zich om in januari 1941 in Canada in dienst te gaan bij het Nederlandse leger. Vervolgens kwam hij in Engeland, waar hij in mei 1942 werd gerekruteerd door SOE.


Over sommige onderdelen van zijn SOE-training waren de instructeurs in Winterfold House zeer tevreden: Klooss was thuis in veldwerk, wapens, explosieven, communicatie en kaartlezen. Hij werkte onafhankelijk en was betrouwbaar. Maar sergeant Webb merkte op: ‘is apt to ask rather ridiculous questions which, if he used a little common sense, are self explanatory’. Over Klooss’ training in Arisaig House in Schotland schreef sergeant Mendes in zijn rapport: ‘constantly asking the most foolish questions during lectures, exasperating the instructors at times. Difficult to tell whether this is sincere or “pose”. I ascribe it to the same thing all Dutchman have in common, to look at things from a far too problematic angle making everything look far more complicated in their own minds than it is in reality.’ Toch vond hij Klooss wel geschikt voor ‘ondergronds werk’.


De mannen van operatie ‘Leek’ werden gedropt op 5 april 1942: Klooss als organisator, Henk Sebes als assistent en instructeur. In Overijssel zouden ze sabotage gaan plegen om de vijandelijke oorlogsvoering te belemmeren, ook in het geval van invasie van de Engelsen in Nederland of een Duitse invasie van Engeland.


Klooss werd gearresteerd op 29 april en Sebes op 9 mei 1942. Na gevangenschap in Haaren en Assen, werden ze met de meeste andere agenten overgebracht naar Rawicz en Mauthausen. Klooss werd op 6 september 1944 in Mauthausen geëxecuteerd.

20 september 2021

bottom of page