top of page

Thijs Taconis

1914-1944

Rotterdam

Thijs

Eind 1941 boven Nederland gedropt om sabotage te organiseren

Taconis kwam uit Rotterdam. Volgens zijn SOE-dossier bereikte hij Engeland op 15 mei 1940 met een vissersboot. Daar ging hij bij het Nederlandse ministerie van Defensie werken om vervolgens in januari 1941 in Canada in dienst te gaan. Ruim twee maanden later vertrok hij opnieuw naar Engeland. Op 28 mei 1941 begon Taconis zijn training bij SOE.


Thijs Taconis werd samen met marconist Huub Lauwers op 7 november 1941 gedropt bij Ommen. Dat was het begin van de operatie genaamd ‘Catarrh’.


Lauwers en Taconis moesten contact zoeken met de eerder afgesprongen SOE-agenten Ab Homburg en Cor Sporre en hen helpen bij de terugreis naar Engeland. De volgende opdracht was het organiseren van sabotagegroepen in het westen van Nederland. Pas op 4 januari 1942 maakten ze contact met Engeland: ze hadden eerst hun zendapparaat moeten laten repareren. Ze werden geholpen door Christiaan van den Berg, wiens verzetsgroep was geïnfiltreerd door v-man George Ridderhof die rapporteerde aan Hermann Giskes van Abwehr IIF. Ridderhof was aanwezig bij de wapendropping van SOE. Lauwers verklaarde later:


Het moeilijkste was om voor sabotagegroepen mensen te vinden die niet al waren aangesloten bij een organisatie. We hadden mensen nodig om bij wijze van ‘ontvangstcomité’ spullen uit Engeland op te vangen en hadden geen tijd om uiterst voorzichtig te zijn. Taconis kwam daardoor in contact met een provocateur.


Op 6 maart werd Lauwers’ zender in Den Haag uitgepeild. Hij werd gearresteerd en zijn radiozender en papieren – waaronder drie gecodeerde telegrammen – in beslag genomen. Na gevangenschap in Scheveningen en Den Haag, werd hij in Haaren geïnterneerd. In de zomer van 1944 werd hij gedeporteerd naar Rathenow, waar hij door het Russische leger werd bevrijd op 25 april.


Drie dagen na Lauwers werd ook Taconis gearresteerd. Net als de meeste geheim agenten die later opgepakt zouden worden, werd Taconis in Haaren en daarna in Assen geïnterneerd. In april 1944 werd hij naar Rawicz getransporteerd en in september naar Mauthausen. Daar werd hij doodgeschoten op 6 september 1944, zogenaamd ‘tijdens een vluchtpoging’.


Bij SOE in Londen wist men niet dat Taconis en Lauwers opgepakt waren. Vandaar dat ze in de zomer van 1942 nog een opdracht kregen om sabotage te plegen bij radio Kootwijk.


Over Taconis is verschenen: Astrid Waltmans, Een betrekkelijk heftig karakter. Thijs Taconis geheim agent Rotterdam 1914 – Mauthausen 1944 (2005).

20 september 2021

bottom of page